Tarieven

In tegenstelling tot wat veel mensen denken heb je de vrije keuze voor kraamzorg en dus de mogelijkheid om te kiezen voor je eigen kraamverzorgende. Dit wordt vergoed door je zorgverzekering.

Kraamzorg valt onder de basisverzekering. In deze basisverzekering geldt in 2023 een wettelijke eigen bijdrage van € 4,80 per uur voor kraamzorg. Deze eigen bijdrage geldt alleen voor kraamzorg na de bevalling.

Sommige verzekeraars vergoeden de wettelijke eigen bijdrage vanuit de aanvullende verzekering geheel, gedeeltelijk of helemaal niet. Voor meer informatie over jouw eigen polisvoorwaarden raad ik je aan contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Wanneer je borstvoeding geeft krijg je, volgens het LIP (Landelijk Indicatie Protocol), 49 uren kraamzorg, verdeeld over acht dagen. Geef je kunstvoeding, dan worden er 45 uren vergoed.

Samen met de verloskundige beoordelen we hoeveel zorg er in jouw kraamtijd nodig is. De indicatie hiervoor wordt op drie momenten gesteld:

  • tijdens de intake
  • kort na de bevalling
  • op de derde of vierde dag van de kraamtijd

Als je de negende en tiende dag van je kraamtijd nog zorg nodig hebt, zal de verloskundige hiervoor de indicatie stellen. Ook deze extra uren worden, met uitzondering van de eigen bijdrage, vergoed vanuit de basisverzekering.

Graag meer informatie